Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hořící keř vede k sebereflexi

Hořící keř získal 14 nominací na výroční ceny Český lev. Kdo ho neviděl, se dnes u nás v práci okamžitě zapsal do pořádníku na zapůjčení DVD od jednoho kolegy.  Já ho viděla před dvěma měsíci. Dopředu mi bylo jasné, že film od Agnieszky Holland nebude čajíček... 

Nakonec jsem zvládla jen první díl, i přestože režisérku miluji a film je výborný. Už ke konci jsem měla pocit, že jsem zpět v normalizaci, ulice pusté, žádný neon,... a já žiji v té velké šedivé zóně. V nevědomosti, s pocitem, že všechno vidí Sauronovo oko... Tohoto pocitu jsem se zbavila až druhý den. Byla jsem vděčná za každou barvu na ulici... za to, že nemusím držet hubu a krok a nemusím mít shrbená záda a chodit patolízalsky v předklonu, nemusím nadávat jen po hospodách, nemusím řešit každý dne, zda lhát či mluvit pravdu, zda volit mezi menším zlem nebo zlem...  Dnes jsem v Lidovkách četla rozhovor s režisérkou. Říká, že Češi dobu normalizace nedokážou pořád ještě reflektovat. Většinou jen legrací a tím, že začnou říkat, že ta doba měla i své dobré atd.. Necítí stud.

Byla jsem ráda, že to od ní čtu. Myslela jsem si, že jsem divná, když já se stydím. Je to hluboký pocit selhání. Do normalizace jsem se narodila a za revoluce mi bylo šestnáct a půl. Jinou realitu jsem nepoznala, ani jinou zemi, k socialistickým mořím jsme nejezdili. Netušila jsem nic o disidentech, něco málo o tom, že existují  v knihovnách bedny se zakázanými knihami a naši měli schované fotky ze 68, kde na tanku byl nápis Dubček a svoboda. Jenže nám k tomu nikdy nic neřekli, abychom jako děti ve škole něco neprozradili. Ještě jsem věděla, že máma byla jakémusi studentovi, co se upálil na pohřbu až v Praze.

Nevědomost neomlouvá, říká právo. Nevědomost je na duchovní úrovni největší hřích, říká mystik Tomáš Kempenský. Má pravdu. Proto se hluboce stydím za to, že jsem žila šedivě, bez ptaní, bez názoru, nehrdinsky a vůbec netuším, zda bych dokázala být hrdinou. Spíše ne a za to se velmi stydím. Je to hluboký pocit, který nemizí a otevírá se vždy, když vidím nebo čtu o normalizaci něco tak silného jako je Hořící keř. Přeji mu všechna filmová ocenění na celém světě. 

Jediné s čím s úžasnou a inspirující režisérkou nesouhlasím, je, když říká, že Poláci se ve vážných obdobích, umí více hrdinně postavit. Hned jsem si vzpomněla na polské filmy, které se vyrovnávají se vztahem Poláků k Židům právě za války (v tom je vidět, že jsou dál, protože točí realistické filmy a ne selanky o té době). Jak jim nepomohli a ještě těm zuboženým, co se vůbec vrátili z koncentráků ani nevrátili, co jim vykradli z jejich domů a často se s jejich návratem vypořádávali tak, že po nich stříleli. Jejich špatné svědomí také neznalo stud. Prostě jsme na tom stejně. Špatné svědomí umlčíme švejkovinou, Pelíšky (byť je to dobrý rodinný film) a slovy, že jsme přeci museli žít a že to nebylo tak zlé. Ano, i za válek se rodily lásky a z té děti, byly tam romantické zážitky, ale nikdo nepopírá, že to bylo za války. 

 

P.S. Oba další díly Hořícího keře snad někdy zvládnu dokoukat. Velmi bych si to přála a doufám, že se zase na dva dny nepropadnu do socialistické vlasti.

Autor: Edith Holá | čtvrtek 23.1.2014 23:30 | karma článku: 8,44 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Edith Holá

Král Norů je zlej

U nás doma jíme zdravě ve vlnách. Snažím se, občas je to striktní, pak se to rozvolní, a já si v duchu říkám, že láska je důležitější než křik a pláč nad plně zdravým talířem. Mladší syn sladkosti bohužel miluje.

27.1.2016 v 14:47 | Karma: 18,25 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

Marksová, Killénová, Barnevernet

Norské sociální úřady se řídí už třicet let ideologií psycholožky Kari Killénové, letí mediálním světem. Barnevern je přebral doslova. To, co se tam děje, není tedy záležitostí posledních pár let, jen se to už nedařilo tutlat.

23.1.2016 v 20:26 | Karma: 35,76 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

Sophiina volba po česku

„Mezinárodní adopce je však po letech traumatizujícího života jedinou šancí, jak se dostat do láskyplné náruče rodičů,“ argumentuje ministryně práce a sociálních věcí Marksová. Obhajuje tím roztržení dvou sourozenců z DD.

22.1.2016 v 14:59 | Karma: 24,86 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

recenze: krimi Vražedná vášeň

Obálky knih Markéty Harasimové evokují dojem, že jde o červenou knihovnu. Navíc spisovatelka je krásná blondýna, tudíž může být čtenář jejími posledními knihami zaskočen. Sama autorka říká, že k červené knihovně má negativní vztah

13.1.2016 v 14:27 | Karma: 9,42 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Edith Holá

Recenze: Konstelační román Dcery

Vypadá to, že moje recenze na knihu Dcery bude první. Žádnou jinou jsem na netu nenašla. Vůbec se mi nechce si dovolit na takovou knihu recenzi. Bude to spíše o dojmech z ní.

26.12.2015 v 21:07 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Napsala jsem dvě knihy: autobiografickou "CESTA K MÝM MATKÁM" (o mém životě v adoptivní rodině a nalezení biologické matky, Nakl. JOTA 2012). V květnu 2014 mi vyšel druhý román "O ŽENÁCH A O LÁSCE", který je na základě zkušeností mnoha žen se surogátním mateřství u nás. Byl oceněn Akademií literárního salonu Blinkr a získal druhé místo.

Jsem koordinátorkou a spoluautorkou projektu Pohádky pro kulíšky. Za terapeutické pohádky pro rodiče předčasně narozených dětí ke čtení na JIP a práci na celém projektu pro o.s. Nedoklubko jsem byla v roce 2012 oceněna Purpurovým srdcem. Aktuálně vyšla kniha na neonatologické JIP "Vítej, kulíšku", v níž je Sedm duhových pohádek nejen pro kulíšky, které jsem napsala (vyšla k Mezinárodnímu dni předčasně narozených dětí 17.11.).