Proč psací písmo ještě dnes?

24. 01. 2014 21:35:00
Kolik z vás má trauma ze školní drezury v psaní? Od té doby, co jsem v práci sdělila kolegyním, že ve škole řešíme s prvňákem psaní, tak to rozebíráme ze všech úhlů každý den na obědě. Můj filozof a matematicko-logický syn prostě škrábe jako kocour. Jelikož po otci mu hrozí dysgrafie, začínáme to řešit s paní učitelkou. Bohužel ale naše škola není zapojena do Comenius Script, takže pokud Kubovi dovolí psát tiskacím písmem, které umí už od pěti let a naučil se ho sám, tak to bude až od druhého stupně. Škola je zastánkyní, že naše psací písmo se všemi kudrlinkami a kličkami rozvíjí grafomotoriku a propojuje pravou a levou hemisféru.

Kolegyně, která píše o školství už dlouhá léta, slyšela o propojování při psaní obou hemisfér také tento argument, ale drsnějším způsobem řečený. "Přestaňte učit děti psací písmo a všichni skončíte v LDN a domovech důchodců." Tak nevím. Generace před námi, generace moje se psací písmo učila a museli jsme ho mít opravdu krásné. Nepřipadá mi, že bychom byli generací, která má propojený rozum s emocemi. Naopak. Podle mě všichni jedeme na racionální pohon, výkonnost a dokonalost jako celá naše kultura. A domovy důchodců jsou kvůli přeplněnosti na pořadníky...
Kladu si opravdu otázku, proč v dnešní době učit psací písmo, trýznit tím děti, kterým jinak všechno ostatní jde a dokonce školu mají rády, dokud právě nezačnou pořád jen řešit dokola, že jim nejde psaní:-(. Proč v době, kdy údajně 50% dětí na druhém stupni stejně přejde na tiskací, je takhle vlastně trápit? V době, kdy všude vidíte tiskací a píšeme tiskacím na počítači a v mobilech? Vidět psací písmo v knize je vlastně jako vidět starodávnou věc z jiného století. Poznámky na školách už často studenti píší na noteboocích. To jde opravdu jen o ten první stupeň a diktáty? To je asi dost málo pro obhajobu psacího písma. Vždy ́t si přiznejme ani my už neumíme všechny psací psímena. To je pro naše děti velká motivace, když je ani sami neumíme (zejména velká psací písmena). Zkoušíme se při obědě a díky prvňákovi už je zase umím, ale vlastně léta nepoužívám stejně jako všichni kolegové. Co si budem povídat...
Jsem staromil, sama si poznámka a celé texty často píšu v MHD do notýsků, přesto u psacího písma starého typu mám spíše jasno: mohlo by postupně vymizet. Nebo se maximálně zjednodušit.
Dnes jsme strávila přes hodinu přehrabováním se ve všech písankách, které v Luxoru měli. Samozřejmě prodavačka moc poradit neuměla. Všimla jsem si totiž, že když je v písance úkol: přepiš slovo nebo písmeno psacím písmem, tak syna to baví a co víc napíšete to docela i úhledně. Bohužel tyto úkoly jsou v písankách jen minimálně. I přestože jsem jich nakonec zakoupila opravdu hodně, budu muset sestavit nějakou vlastní pro naše potřeby. Víkend tedy budu trávit výrobou písanky. Zakoupila jsem i takové, kde jsou jen předtištěné řádky s mezilinkami pro prvňáčky a tam budu pro syna dělat úkolové/hravé psaní...
Ale jedna písanka sklidila úspěch hned. Blesk McQueen slibuje, že s ním se naučí psát každé dítě (psaní s auty, nakl. Egmont). Lituji, že jsem nestihla sešit nakopírovat. Už je téměř krasopisně popsaný. Vřele doporučuji, pokud je vaše dítě stejné:-) Dokonce Kuba je tak nadšen, že chce mladšího brášku naučit také psát psacím písmem:-)

A já budu muset tento sešit koupit znovu a nakopírovat na procvičování každý den.

Mají i variantu pro holčičky a další sešity, viz zde. Série knih Disney Uč se s námi byla vytvořena ve spolupráci s nejpovolanějšími odborníky. Jejím cílem je pomoci předškolákům a malým školákům naučit se vše, co potřebují k úspěšnému zvládnutí prvních let školní docházky. Jednotlivým knihám udělila certifikáty Česká pedagogická komora.
Pro ty, co se trápí s tím samým, tak třeba zajímavý odkaz na on-line písanku zde. Avšak mohlo by to být vymakanejší:-( Je to moc veliké a nejsou tam slabiky. Pro naše účely je ta s Bleskem vhodnější a další si musíme vytvořit. Opisy ho opravdu moc neba. Což je na druhou stranu dobré, vypadá to na osobnost:-)

Autor: Edith Holá | pátek 24.1.2014 21:35 | karma článku: 11.57 | přečteno: 1615x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.02 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1437

Napsala jsem dvě knihy: autobiografickou "CESTA K MÝM MATKÁM" (o mém životě v adoptivní rodině a nalezení biologické matky, Nakl. JOTA 2012). V květnu 2014 mi vyšel druhý román "O ŽENÁCH A O LÁSCE", který je na základě zkušeností mnoha žen se surogátním mateřství u nás. Byl oceněn Akademií literárního salonu Blinkr a získal druhé místo.

Jsem koordinátorkou a spoluautorkou projektu Pohádky pro kulíšky. Za terapeutické pohádky pro rodiče předčasně narozených dětí ke čtení na JIP a práci na celém projektu pro o.s. Nedoklubko jsem byla v roce 2012 oceněna Purpurovým srdcem. Aktuálně vyšla kniha na neonatologické JIP "Vítej, kulíšku", v níž je Sedm duhových pohádek nejen pro kulíšky, které jsem napsala (vyšla k Mezinárodnímu dni předčasně narozených dětí 17.11.). Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...