Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co to proboha je Aspergerův syndrom?

Málo kdo zná pojem Aspergerův syndrom. Sem tam to ti, co už mají děti, zaslechnou a jejich reakce jsou dvojí: děs a dítě vědomě posílají do speciálních škol nebo naopak používají věty „vždyť vypadá normálně, tak co to řešíte“. Obě

Nejen o tom všem je kniha Aspergerův syndrom od Tony Attwood. Vybrala jsem si ji z odborných publikací na toto téma, protože se mi v ní líbily příběhy, které jsou k odbornému textu přidány. Jsou psány tak, že člověk ví, jak ta situace byla náročná a šílená, ale zasměje se tomu, protože už je psán z nadhledu.

Lidé s AS nerovná se autisté, jak si někteří automaticky myslí. Patří do širokého spektra autistických poruch, ale vůbec nemusí mít strach z dotyku, takže věta typu: „Ale on ke mně přiběhl a přitulil se, to je blbost, že má AS“, je fakt mimo. Ale někteří mohou být na dotek citliví zvláště při záchvatu. Není u nich většinou narušen vývoj řeči ani inteligence. Aspíci jsou prostě různí a hlavně jiní. Mnoho z nich provází to, že nemají oční kontakt. Dívají se úplně mimo vás, když s vámi mluví. Není to ale nevychovanost. A jak říká klient v jednom příběhu, prostě ho to bolí, když se dívá přímo do očí druhého, zastaví ho to v myšlenkách a nemůže mluvit. Dnes jsou na to nácviky. Třeba i na tabletu nebo chytrém telefonu, což pro generaci dnešních dětí je úžasné, protože milují počítače a dotykáče. Také pokud vás nějaký kolega mimo kancelář nepozdraví ale v na chodbách budovy ano, tak to může být, že je aspík. Je ve svém světě a na ulici už vás nepoznává, pokud na něj nezačnete mluvit a netrknete ho, že jste to vy. Je dobré dítěti dopředu říci hele, tamhle je teta s Amálkou. Dítě by si ji prostě nevšimlo, nepoznalo by ji, nezařadilo. Nemá cenu se na něj za to zlobit za rohem. I jemu je líto, že nepozdravil a situaci by nejradši vrátil, takže může utíkat zpátky a hlasitě zdravit a být úplně z toho rozhozený. Neadekvátní vztahování se patří také k nim. Buď jsou moc na blízko nebo moc off.

Z knihy se dozvíte všechno, co mají aspíci zvláštního. Tak třeba jim dělá potíž chápat, že nějakým slovem nebo poznámkou by mohli druhému ublížit. Musí se této sociální dovednosti naučit. To, co my běžně chápeme, cítíme, oni se musí naučit vnímat. Proto je dobré s nimi pracovat přibližně od těch osmi devíti let, takže přístup, že on je přeci normální, ve škole to zvládá, je jen trochu jiný, je špatně. Tyto děti jsou pak zanedbané a sociální dovednost těžko dohání v pubertě nebo dospělosti a možná nedoženou. Trpí sami v sobě, protože chtějí být jako ostatní a chtějí být s lidmi. Třeba mě překvapilo, že lidé s AS přemýšlí ve zrakových představách. Dítě vám to ještě nevysvětlí, ale dospělí už to umí popsat. Všechno při povídání vidí. S detaily. Je tedy pro ně komunikace náročná. Jsou z ní unaveni. Proto tolik potřebují klid a vypadá to, že by nejradši byli jen doma. Není tomu tak. I oni chtějí mít přátele, být zváni na party, ale je pro ně kontakt náročný. Pokud mají dobré přátele a ti to vědí, tak umí předcházet spouštěčům záchvatů. Je dobré vědět, že člověk s AS toho moc nenamluví, ale je rád mezi vámi, i když po svém. Do ničeho ho nenutit, nedráždit…:-)

Mnozí slavní lidé, kteří něco dokázali, měli AS. To už se dnes ví. Takže věta z knihy, že pro úspěch ve vědě nebo umění, je alespoň trochu potřeba něco ze širokého spektra autistických poruch, nezbytná, je určitě nejhezčí satisfakcí pro rodiče, kteří často jsou na pokraji sil ze svého dítka, i když se snaží a na nácviky sociálních dovedností s dítětem chodí. Lidi s AS vykolejí i změna. A změny jsou pořád, takže nevíte, která drobná změna může být zrovna spouštěč raptu. Lidé s AS také mají citlivé smysly. Vadí jim pachy daleko dřív, než vy je vůbec ucítíte. Zvuky jsou pro ně odmalinka potíž. Takové zvonění v tramvaji pokaždé, když se dveře zavírají, mohou být také tak velkým problémem, že na mnoho let se svým dítětem do tramvaje nevstoupíte a raději chodíte pěšky, pokud tam není jiný dopravní prostředek. A pozor, v autobusech je upozornění na otevírání a zavírání dveří ještě větší lahůdka. Ale to nevíte, pokud nejezdíte s dítětem s AS. A což takové zvonění ve školách na přestávku nebo na hodinu. A to ještě na hodinu zvoní dvakrát. Dobrá škola vymění komunistické zvonění, pokud jde cestou integrace dětí s jinakostí.

Je mnoho detailů o AS, které se odbornou nebo příběhovou formou z knihy dozvíte. Některé vyděsí, ale všechny nakonec dávají naději. Lidé s AS jsou často vysoce inteligentní (často i více než my běžní) a svou inteligencí v dospělosti utáhnou vše tak, že v běžném nebo pracovním styku vůbec nepoznáte, že mají nějakou diagnózu.

Také mě zaujala kapitola o tom, zda ve školách říkat spolužákům a jejich rodičům diagnózu. Zahraniční autorka říká že ne. AS pořád lidi straší, neví, co s ním, spolužáci si z pojmu Aspergerův syndrom nakonec udělají nějakou ponižují přezdívku atd. Je to zvláštní, myslela bych si, že v zahraničí jsou na tom lépe, přeci jen u nich přijímání a integrace lidí s jinakostí probíhá více let než u nás. Možná by tato kniha mnohými kapitolami a příběhy v ní a také tím, že je psaná čtivou formou, mohla napomoci každému z nás v lepším vnímání této poruchy a nemít z ní strach ani z těchto lidí. Oni sami mají strach, i když o tom nemluví. Velmi mě oslovila báseň, kterou napsal Daniel a vyjádřil v ní, jak se cítí, když má vztek: „Nejvíc se bojím sebe“, viz foto z knihy.

Tuto báseň si vylepím na lednici, protože jako rodič dítěte s AS potřebuji při i po jeho záchvatu kyslíkovou masku, abych to rozdýchala... a naději. Vnímám z veršů, s čím vším se pere takový člověk a bez naší pomoci, podpory, pochopení a lásky bez podmínek to nemůže zvládnout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Edith Holá | sobota 28.3.2015 15:29 | karma článku: 27,40 | přečteno: 5163x
  • Další články autora

Edith Holá

Král Norů je zlej

U nás doma jíme zdravě ve vlnách. Snažím se, občas je to striktní, pak se to rozvolní, a já si v duchu říkám, že láska je důležitější než křik a pláč nad plně zdravým talířem. Mladší syn sladkosti bohužel miluje.

27.1.2016 v 14:47 | Karma: 18,25 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

Marksová, Killénová, Barnevernet

Norské sociální úřady se řídí už třicet let ideologií psycholožky Kari Killénové, letí mediálním světem. Barnevern je přebral doslova. To, co se tam děje, není tedy záležitostí posledních pár let, jen se to už nedařilo tutlat.

23.1.2016 v 20:26 | Karma: 35,76 | Přečteno: 1500x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

Sophiina volba po česku

„Mezinárodní adopce je však po letech traumatizujícího života jedinou šancí, jak se dostat do láskyplné náruče rodičů,“ argumentuje ministryně práce a sociálních věcí Marksová. Obhajuje tím roztržení dvou sourozenců z DD.

22.1.2016 v 14:59 | Karma: 24,86 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Edith Holá

recenze: krimi Vražedná vášeň

Obálky knih Markéty Harasimové evokují dojem, že jde o červenou knihovnu. Navíc spisovatelka je krásná blondýna, tudíž může být čtenář jejími posledními knihami zaskočen. Sama autorka říká, že k červené knihovně má negativní vztah

13.1.2016 v 14:27 | Karma: 9,42 | Přečteno: 357x | Diskuse| Ostatní

Edith Holá

Recenze: Konstelační román Dcery

Vypadá to, že moje recenze na knihu Dcery bude první. Žádnou jinou jsem na netu nenašla. Vůbec se mi nechce si dovolit na takovou knihu recenzi. Bude to spíše o dojmech z ní.

26.12.2015 v 21:07 | Karma: 14,67 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Napsala jsem dvě knihy: autobiografickou "CESTA K MÝM MATKÁM" (o mém životě v adoptivní rodině a nalezení biologické matky, Nakl. JOTA 2012). V květnu 2014 mi vyšel druhý román "O ŽENÁCH A O LÁSCE", který je na základě zkušeností mnoha žen se surogátním mateřství u nás. Byl oceněn Akademií literárního salonu Blinkr a získal druhé místo.

Jsem koordinátorkou a spoluautorkou projektu Pohádky pro kulíšky. Za terapeutické pohádky pro rodiče předčasně narozených dětí ke čtení na JIP a práci na celém projektu pro o.s. Nedoklubko jsem byla v roce 2012 oceněna Purpurovým srdcem. Aktuálně vyšla kniha na neonatologické JIP "Vítej, kulíšku", v níž je Sedm duhových pohádek nejen pro kulíšky, které jsem napsala (vyšla k Mezinárodnímu dni předčasně narozených dětí 17.11.).